FLIX

Indignació a Flix pel que consideren una 'deslocalització premeditada' d'Ercros


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



ACN | FLIX

17/03/2016

L'Ajuntament de Flix ha redactat un contundent comunicat, que pretén ser "un cop de puny sobre la taula", per denunciar l'estratègia de "deslocalització premeditada" que veu darrera la decisió d'Ercros d'invertir 28 milions d'euros en altres plantes del grup, fins i tot potenciant la línia de clor a Sabiñánigo (Huesca), mentre prepara el tancament de la factoria de Flix. "És una decisió estratègica, no aposten per Flix i volen fer un cordó que separi el nom d'Ercros del nom de Flix quan les connotacions negatives del nom de Flix es deuen en un 95% a la seva activitat industrial", s'ha queixat l'alcalde Marc Mur. L'alcalde ha lamentat la falta de "responsabilitat social corporativa" de la companyia i ha criticat "l'ús propagandístic que han estat fent del pla de reindustrialització. El consistori fa una crida a les administracions per trobar solucions de futur per al municipi.

L'alcalde de Flix, Marc Mur, ha criticat que els arguments d'Ercros hagin passat en dos anys d'econòmics a estratègics. "Ercros té 28 milions per invertir a Sabiñánigo i potenciarà la línia de clor a Sabiñánigo i Vila-seca per fer els mateixos productes que es fan a Flix. Per fer això, pot continuar els processos productius a Flix i no enviar cent persones al carrer al nostre municipis i enviar un munt de famílies a la misèria", ha lamentat Mur . L'alcalde flixanco ha assenyalat que amb menys diners dels que la companyia preveu invertir a la planta de l'Aragó, es garantiria la continuïtat de la planta de Flix "durant dècades". "L'Ajuntament no es pot quedar impassible i hem de fer costat als treballadors i a la gent de poble", ha apuntat Mur.

Ercros no ha fet arribar cap informació oficial al consistori sobre aquesta decisió, fet que tampoc "estranya" als representants municipals que veuen en aquesta aposta d'Ercros "una decisió estratègica" per desvincular-se de Flix. Mur ha lamentat la falta de responsabilitat social corporativa de la qual presumeix la companyia i que des del consistori "no veuen enlloc". També s'ha criticat que serveixi "de pantalla" l'ús del pla de reindustrialització de la per tapar que l'empresa se'n va. "Hi havia pacte perquè ningú es pengés medalles i ells ho han fet fins a dues ocasions . No ens agrada que el futur del nostre municipi sigui la cortina de fum de ningú i menys d'Ercros", ha dit l'alcalde.

La decisió de la Junta de Portaveus del consistori prendrà forma d'acord de ple en una sessió plenària extraordinària que es farà a la setmana que ve. Així es podrà fer arribar a administracions superiors, al Govern i als grups parlamentaris la preocupació que es genera amb aquest situació. Mur ha defensat que han de saber que "l'escenari ha canviat". "Abans era una empresa que tenia problemes econòmics i havia de tancar la línia de clor, i ara és que no vol continuar a Flix i vol marxar. Aquest és l'escenari que va fer públic Ercros destapant les seves cartes: tinc diners però els vull invertir en altres llocs. Això és una deslocalització des de la 'd' fins a la 'o' i no sabem si les deslocalitzacions han de ser vistes amb massa estima per les administracions competents", ha subratllat l'alcalde.

Després de la Setmana Santa s'intensificarà el calendaris de treball per trobar alternatives econòmiques per al futur del municipi, una demanda que es reitera a les administracions. A la vegada, es recorda a Ercros que, fet evident el bon estat dels seus comptes, ha de prioritzar la descontaminació dels terrenys en desús de Flix que s'havia alentit amb el consentiment del govern espanyo per la falta de recursos del grup. "L'actitud actual d'Ercros sembla pretendre que Flix es quedi amb els passius ambientals de la seua activitat mentre es traslladen els actius productius a d'altres emplaçaments de l'estat espanyol", diu l'Ajuntament en el comunicat.

El treballadors demanen alternatives

Per als treballadors, l'anunci de la companyia no ha estat una novetat, després que els seus directius haguessin anunciat prèviament en reunions amb els sindicats que, malgrat el tancament de Flix, s'invertiria en altres plantes com la de Sabiñánigo. Sense arribar a censurar obertament la decisió empresarial, retreuen que no posin sobre la taula alternatives per al centre de producció de la Ribera d'Ebre. "Tot i que em sembla correcte que facin millores i inversions, a la fàbrica de Flix haurien de fer també alguna inversió. Si el canvi tecnològic no el veuen rendible, que inverteixin en alguna cosa diferent, que tingui a veure amb la química que treballem nosaltres i mantingui la producció aquí. No estem d'acord que de forma sostinguda i continuada aposti pel tancament de Flix", ha declarat a l'ACN el president en funcions del comitè d’empresa de la planta d’Ercros de Flix, Francesc Xavier Garcia.

La decisió d'Ercros es va fer pública aquest dimarts durant la visita de la consellera d'Economia aragonesa, Marta Gastón, a les instal·lacions de Sabiñánigo (Osca). En un comunicat, l'empresa xifra en 28 milions d'euros la inversió en aquesta planta fins l'any 2020: principalment, es construirà una nova planta de clor i sosa mitjançant l'electròlisi de membrana. Considerada com la "millor tecnologia disponible", és el sistema de producció que la Unió Europea imposa a partir de finals del 2017 en substitució de les cel·les de mercuri. Un canvi tecnològic que la companyia es nega a aplicar a la planta de clor de Flix, fet que l'aboca al tancament abans d'aquesta data.

La nova planta de Sabiñánigo permetrà assolir una capacitat anual de producció de sosa de 15.000 tones - la major part de les quals es destinaran a satisfer les necessitats de la planta d'ATCC, un derivat del clor destinat a la desinfecció de piscines, del mateix complex- així com assolir 14.000 tones anuals addicionals de clor –destinat a fabricar àcid clorhídric i satisfer també les necessitats per produir ATCC-. Precisament, l'ampliació d'aquesta última fàbrica, actualment al 100% de la seva capacitat, serà el segon gran projecte inversor d'Ercros al complex aragonès, amb l'objectiu de passat d'una producció de 22.000 tones anuals a les 28.000.

La defensa de l'empresa

Fonts d'Ercros han explicat a l'ACN que els processos de les plantes de Sabiñánigo són "independents" i que no influeixen entre ells. Addueixen que, en el cas aragonès, s'ha decidit invertir davant la "necessitat" d'ampliar la capacitat de producció d'ATCC. I mantenen que, en el cas de Flix, el seu futur passa pel tancament. Des del comitè d'empresa de la planta de la Ribera d'Ebre, però, recorden que es tracta de la mateixa producció de clor i sosa. La diferència, precisa Garcia, és que en el cas de Sabiñánigo el mateix complex pot absorbir la producció pròpia, mentre que a Flix, on durant els últims anys s'ha desmantellat la pràctica totalitat de l'estructura derivada de la producció del clor, s'hauria de traslladar a altres punts. "Nosaltres hauríem de fer alguna cosa diferent", sosté el representant sindical, que en els pròxims dies deixarà el càrrec després de les eleccions sindicals d'aquest dimarts, on CCOO s'ha tornat a imposar amb cinc delegats, mentre que UGT en tindrà quatre. / Imatge FLIX.CAT.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

Oposició contundent sí, irresponsable no

Enric Roig
PORTAVEU DEL PSC DE TORTOSA

Enfilem el camí cap a la Mancomunitat de l'Ebre

Xavier Faura
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DEL BAIX EBRE

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>