TORTOSA

Moció popular per descatalogar el monument franquista de Tortosa


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Gustau Moreno | TORTOSA

23/12/2015

La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa ha registrat aquest dimarts una moció a l'Ajuntament de Tortosa, en què es demana la descatalogació del monument franquista ubicat al mig del riu Ebre al seu pas per la ciutat. La moció ha estat registrada a nom del Casal Popular Panxampla, ja que la comissió no està inscrita legalment com a entitat. Segons la comissió, el monument no consta a l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i, per tant, no gaudeix de cap de les tres categories de protecció establertes a la Llei del patrimoni cultural català. En canvi, però, el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Tortosa inclou el 'Catàleg d'edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat i el municipi de Tortosa 2003'. I aquest document, al seu torn, incorpora l'anomenat Monument Batalla de l'Ebre, amb la protecció específica de Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català (BIPCC).

"És evident que el ple de l'Ajuntament de Tortosa haurà d’abordar en breu el debat sobre el futur del monument i la Comissió considera que “s'ha de poder abordar aquest debat amb serenitat, democràticament i sense condicionaments”, afirma el col·lectiu en un comunicat. En el mateix text, es recorda que la Llei de Memòria Històrica -aprovada pel Congrés dels Diputats l’any 2007- assenyala en el seu article 15.1 que “les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”. Ara bé, en el punt 2 del mateix article, segons el comunicat, especifica que “el que preveu l’apartat anterior no serà aplicable (...) quan concorren raons artístiques, arquitectòniques o artisticoreligioses protegides per la llei”.

Segons assegura la comissió, per tant, “el fet que el monument es trobe catalogat i protegit podria convertir-se en un condicionament per abordar el debat sobre la retirada del monument amb totes les garanties”. A més, considera que un monument de naturalesa feixista, que es va construir amb la clara intenció d'homenatjar el dictador Francisco Franco i els combatents del bàndol guanyador de la Guerra Civil Espanyola -"bàndol feixista que es va aixecar i sublevar contra el govern de la Segona República Espanyola, elegit democràticament"-, no és mereixedor de la protecció que atorga el catàleg als seus elements inventariats.

Per tot plegat ha presentat un moció perquè s'incien els tràmits per a la descatalogació i perquè, un cop aquesta sigue efectiva, es comunique als organismes pertinents. La comissió té l'esperança que la moció sigue debatuda i aprovada en el ple municipal del proper 4 de gener de 2016.

LA COMISSIÓ ES REACTIVA

Després d'un parèntesi en les seues reivindicacions, bloquejades per una majoria absoluta al ple municipal contrària a la retirada dels símbols franquistes de la ciutat, la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa ha decidit reactivar-se. La correlació de forces en el si de l'Ajuntament és ara diferent de la del 2010, quan la Comissió va presentar una moció popular per la retirada dels símbols franquistes de la ciutat que va ser tombada pels vots en contra de CiU i el PP.

Aquesta reactivació també ve motivada pel canvi en l'escenari polític a nivell nacional: “A les portes de la construcció de la república catalana i, per tant, d’un nou país, hem de tenir la capacitat d’alliberar-nos dels símbols franquistes. No podem perdre aquesta oportunitat”, s'assenyala des de la Comissió.

En aquest sentit, cal destacar que la Comissió rebutja frontalment la convocatòria de la consulta ciutadana sobre la conveniència o no de retirar el monument. “Considerem que el mer plantejament d’aquesta consulta és un despropòsit immens, una falta absoluta de respecte cap a les persones represaliades i una demostració que el franquisme sociològic és encara ben present a la nostra ciutat”, asseguren.

De moment, la Comissió -més enllà de la moció registrada- ha iniciat una ronda de trobades amb els diferents partits amb representació al ple municipal per tal de posar sobre la taula -una vegada més- els seus arguments contraris a la consulta i a favor de la retirada del monument.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>