GANDESA

Representants del sector oleícola de la Terra Alta visiten la Toscana per a intercanviar experiències i coneixements


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



G.M. | GANDESA

29/06/2018

Un grup de 10 persones dedicades a l’elaboració d’oli verge extra i olives de taula de la Terra Alta va desplaçar-se del 4 al 6 de juny a la Toscana (Itàlia) per tal de conèixer les millors pràctiques i les claus d’èxit del sector oleícola d’aquella regió i obtenir-ne aprenentatges d’aplicació a la Terra Alta que contribueixin a millorar la seva manera de treballar, així com el desenvolupament de les seves empreses. A l’expedició també hi varen participar Carles Luz, president del Consell Comarcal de la Terra Alta, i les persones responsables del projecte “Terra Alta Més”.

Aquesta iniciativa té com objectiu obtenir aprenentatges de zones de referència en la producció d’oli d’oliva verge extra de qualitat en àmbits molt diversos, com els coneixements de producció, la innovació en procés de producció, la comercialització d’oli, l’obertura de mercats, el desenvolupament de l’oleoturisme o la difusió de la cultura de l’oli entre els consumidors i professionals, entre altres qüestions, i que facilita als productors de Terra Alta fer front als seus reptes estratègics i la introducció de millores en les seves empreses. Les empreses de la Terra Alta que van prendre part en aquesta activitat van ser Rius d'Or, Biocaseres, Vallespí Vidal, Blai Peris, Mas Beturià, Agrícola Sant Josep i Azeytun. També hi van ser presents els responsables del programa “Terra Alta Més” i els consultors de Cluster Development encarregats de l’organització d’aquesta activitat.

L’agenda de treball va comportar l’accés a diferents zones de la regió Toscana, per tal de copsar la diversitat existent en aquest territori i, alhora, les seves particularitats i riqueses com ara la gran varietat d’olives existents que dona al sector no sols una imatge singular i una identitat, sinó també un actiu molt potent en l’elaboració d’olis de gran qualitat. Es van visitar productors d’oli situats al sud de Livorno, zona marítima, com ara Oliveto Fonte di Foiano (a Castagneto Carducci) o Il Cavallino (a Bibbona), així com a la zona de Chianti Classico propera a Siena, com ara Dievole (a Castelnuovo Berardenga), i la zona coneguda com a Colline di Firenze, propera a Florència, on es van trobar amb els productors com Torre Bianca (a San Casciano in Val di Pesa), la cooperativa Olivicoltori Toscani Associati (a Scandicci) i el fabricant d’equips per la producció d’oli Mori-Tem (a Tavarnelle Val di Pesa). Per últim, el grup de productors es va endinsar a la zona de Montalbano, on va coincidir amb l’Azienda Agricola Bardelli Giuliana (a Larciano) i amb l’Azienda Agricola Balduccio (a Lamporecchio). A més, durant l’estada a la Toscana, es va entrevistar el responsable de màrqueting del Consorzio per la tutela Olio Toscano IGP, organització que vetlla per la garantia de la qualitat de l’oli certificat com a IGP Toscano i que a més dinamitza el sector especialment en el desenvolupament del mercat tant local com internacional.

L’intercanvi de coneixements i els aprenentatges adquirits van ser el resultat d’unes trobades entre empreses amb un enfocament eminentment pràctic, que s’iniciava amb l’explicació del procés productiu amb visita dels molins inclosa per determinar els processos més crítics per garantir la qualitat de l’oli així com les soluciones tècniques existents per tal de facilitar-ho. Posteriorment, s’analitzaven les estratègies d’aproximació i desenvolupament de mercats i els factors claus d’èxit en l’àmbit comercial. També es va aprofundir en la importància de tenir un entorn competitiu potent i innovador, com és el cas de la proximitat de fabricants de molins i equips o el Consorci IGP Toscano o les Denominacions d’Origen Protegit de la regió.

De l’experiència a la Toscana, es van recollir una quinzena d’aprenentatges molt clars per al sector de l’oli i les olives de la Terra Alta, que es van classificar en tres grans àmbits: processos agronòmics i productius, estratègies comercials i territori i entorn competitiu. D¡altra banda, el passat dia 18 de juny es va realitzar una sessió de treball al Centre Empresarial de la Terra Alta a Gandesa on es van compartir tots aquests aprenentatges amb les empreses que van participar en l’activitat a la Toscana i amb aquelles que no van poder assistir-hi però que volien conèixer les principals conclusions de la iniciativa.

En aquesta sessió de treball, a més de debatre els principals aprenentatges, es van definir i consensuar un seguit de potencial accions a implementar en els propers temps per tal de reforçar el sector productors d’oli verge extra i d’olives en els àmbits productiu, comercial i estratègic.

Entre altres coses es va fer èmfasi en la importància de mantenir l’activitat de producció de la oliva a la comarca, i la valorització d’aquest fruit per part dels productors de la Terra Alta, així com la preservació de les varietats d’oliva existents en el territori, incloent les varietats minoritàries per tal de valoritzar-ne la seva singularitat.

A més, es vol establir un procés de millora contínua en la producció d’oli verge extra que en garanteixi una alta qualitat i les seves propietats naturals, mitjaçant l’aplicació de les millors pràctiques (filtratges, control de temperatures i velocitats) així com innovacions tecnològiques en determinades fases del procés de producció.

La caracterització de determinades varietats estratègiques, com l’empeltre, també van ocupar part de la sessió com a element necessari per ressaltar les propietats de l’empeltre amb enfocament comercial, és a dir, apropant-les als mercats que valoren els factors característics i diferencials d’aquesta varietat, com ara trets que el fan un producte saludable o que els agradi especialment el sabor de l’oli.

Es van proposar també altres accions d’accés a mercats internacionals (selecció de mercats) o canals premium en el mercat local (restauració de nivell mig-alt, punts de venda d’oli de qualitat, etc.), la venda en lìnia, així com potencials iniciatives de col·laboració entre empreses del sector.

També es van proposar accions per millorar l’entorn competitiu i el posicionament del sector i la seva imatge en el mercat. “Terra Alta Més”, és un projecte adscrit dins el marc de “Treball a les 7 comarques”, i la sessió de treball que va tenir lloc al Centre Empresarial de la Terra Alta i l’estada amb professionals del món de l’oli a la Toscana és el resultat d’un dels projectes impulsats pel Consell Comarcal de la Terra Alta, projecte subvencionat pel Servei Català d’Ocupació i finançat pel Servei Públic d’Ocupació Estatal, per reforçar el sector oleícola de la comarca.

Des del programa “Terra Alta Més” es volen posar en marxa accions específiques, treballant de manera proactiva amb les empreses per assolir objectius i fer front a reptes estratègics i posicionant el sector amb accions que sorgeixin a partir d’un procés d’acompanyament, reflexió i anàlisi amb les empreses. Sempre perseguint un objectiu: fomentar la competitivitat del sector.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>