SANT JAUME D'ENVEJA

Sant Jaume d’Enveja homenatja la dona mandonguera


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Cinta Bonet | SANT JAUME D'ENVEJA

08/03/2019

En el marc del Dia Internacional de la Dona, l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja ha homenatjat la dona mandonguera en la 1a Jornada de Reconeixement als Oficis Tradicionals. L’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, ha explicat que s’ha volgut iniciar un cicle de reconeixement a oficis pocs reconeguts i posar de relleu la importància la tasca de la dona.

L’acte s’ha celebrat a l’exterior de la Barraca, on s’ha fet un reconeixement especial a la mandonguera de més edat, Elvira Bertomeu, de 96 anys, pionera en l’ofici de les mandongueres a Sant Jaume d’Enveja i mestra de mandongueres. Bertomeu considera que l’ofici s’està perdent.

També fet reconeixement a les antigues mandongueres Maria Fumadó i Virtudes Gisbert, i les més joves i que encara practiquen l’ofici a Sant Jaume d’Enveja, Susanna Casanova i Dolores Maya.

Al “mondongo” han participat els alumnes de 5é primària de l’escola Sant Jaume, amb un taller pràctic d’aprenentatge, ensenyant així als escolars que és un mondongo. Els alumnes han valorat molt positivament la iniciativa

La matança del porc es convertia en una festa familiar que posteriorment abastia durant tot l’any a les famílies amb les baldanes, les salsitxes, la cansalada, els pernils, el llom i tota la carn del porc que s’assecava o es conservava per anar-la menjant tot l’any. El dia de la matança, el paper de la dona tenia un valor destacable amb el treball de la mandonguera.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>