TORTOSA

Una setantena d'agressions a metges durant el 2015 al Camp i l'Ebre


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



G.M. / ACN | TORTOSA

16/03/2016

Durant l'any 2015 es van registrar, a la demarcació de Tarragona, 70 agressions a facultatius, dues de les quals van arribar a judici. Es tracta del doble de casos que al 2014, quan se'n van produir 35. Si és té en compte també la resta de personal sanitari –administratiu i d'infermeria–, la xifra s'enfila a 176 al 2014 i a 201 durant l'any passat. Aquestes dades les ha donat a conèixer, aquest dimecres, el Col·legi de Metges de Tarragona, que ha demanat "tolerància zero" i que es reforcin les mesures preventives per protegir els professionals. La corporació ha tingut accés, per primera vegada, a les dades dels proveïdors de salut del Camp i l'Ebre, i és que fins ara no totes les agressions es posaven en coneixement del col·legi.

Segons les dades del Col·legi de Metges de Tarragona, que ha demanat als proveïdors de salut de la demarcació el nombre d'agressions al personal sanitari que s'han produït en els darrers anys, les xifres són "alarmants". Així ho han expressat tant el secretari de la corporació, el doctor Frederic Mallol, com el seu president, el doctor Fernando Vizcarro.

El centre que registra un major increment és l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, que passa d'11 a 30 del 2014 al 2015. En el cas del Sant Joan de Reus, tot i que la xifra global és més gran, l'augment és menor, de 33 a 42. A l'Ebre, a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa es van notificar un sol cas al 2014 i tres al 2015.

Les agressions més freqüents, ha detallat Mallol, acostumen a ser verbals, perquè "el pacient ve amb unes expectatives d'una baixa o d'un tractament i el professional considera que no és el que li correspon". Pel que fa als motius que poden desencadenar en un episodi de violència en l'àmbit sanitari, han exposat diversos factors. Entre ells, les retallades sanitàries, que "porten a un deteriorament del sistema de salut", ha dit Vizcarro, o "la frustració perquè la gent té menys recursos" a causa de la crisi, ha afegit.

Tant un com l'altre, coincidint amb el dia contra les agressions en l’àmbit sanitari –que es commemora cada 16 de març–, han lamentat la impunitat que hi ha en la majoria de casos que es donen, i han animat tots els professionals de la salut a denunciar i a posar en coneixement del col·legi tots i cadascun dels episodis de violència amb què es troben. Alguns, han reconegut, no ho fan per por a represàlies o a ser perseguits.

En aquest sentit, han alertat que les dades de què disposaven fins ara no reflectien la realitat. "El nombre d'agressions que es compta és infinitament inferior al que es produeix", ha sentenciat Vizcarro. Per tot plegat, han apostat per engegar campanyes de conscienciació de la ciutadania, a més d'impulsar la formació dels professionals "per poder resoldre situacions conflictives de manera satisfactòria". A la vegada, han demanat que es pugui establir un protocol perquè arribin al col·legi tots els casos des dels proveïdors de salut.

Així mateix, han recordat que des de la corporació poden donar suport als afectats amb el seu servei jurídic però no poden presentar denúncies a la fiscalia, ja que és la persona agredida qui ho ha de fer. Tot i que no s'han mostrat partidaris de castigar els agressors, sí que han manifestat que "serveix perquè s'ho pensin dues vegades abans d'agredir el personal sanitari". I és que aquest tipus d'agressions es consideren delicte d'atemptat i poden comportar, fins i tot, penes de presó pels agressors.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>