BARCELONA

L'Europa que han fet fracassar, segons Tremosa


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Irene López | BARCELONA

16/11/2016

Amb el teatre del Cercle de Gràcia ple a vessar, l’eurodiputat, Ramon Tremosa, i el seu assessor al Parlament Europeu, Aleix Sarri, han presentat aquest 16 de novembre el seu nou llibre “l’Europa que han fet fracassar”. L’acte ha comptat amb la presència del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, que també ha adreçat uns parlaments.

Aleix Sarri, assessor de l’eurodiputat i que ja fa sis anys que treballa amb ell, ha estat qui ha obert els parlaments tot dient que aquest “és un llibre que està basat en històries personals i en les nostres vivències a Europa. Construït des d’una idea catalana d’Europa, el llibre pretén desmuntar l’europeisme de postal”. Sarri ha dit que “aquest també és el llibre de dos europeus que volen que Europa s’adapti als ciutadans i no a l’inrevés o el llibre de dos independentistes on els estats perits i eficients són una esperança per a Europa”. Fent referència al projecte europeu, ha destacat que “les urnes han de ser més importants que les armes” i que “el centralisme genera perdedors i misèria, és una recepta segura per al fracàs econòmic i una rèmora i una amenaça als ulls d’Europa”. Sarri s’ha mostrat crític amb les polítiques dutes a terme pels grans països, tot sentenciant que “França i Espanya han empobrit les regions, ja que són al·lèrgics a cedir sobirania. L’europeisme dels grans partits espanyols és només retòric”. Com pot ser que hi hagi tot aquest populisme? – s’ha preguntat- ens podem trobar que guanyi Le Pen, cosa que fa deu anys era impensable. I per què passa tot això? Els partits que han passat anys nacionalitzant els èxits i europeïtzant els fracassos són els que s’han dedicat a cultivar aquest caldo de cultiu”. Finalment, ha encoratjat els assistents a llegir el llibre, ja que “us agradarà molt i us adonareu que el centralisme que ha anunciat Europa és molt important per als catalans”.

Per la seva banda, Ramon Tremosa ha volgut parlar de diversos temes d’actualitat europea que també es fan palesos en el llibre, un d’ells, el cas del Brexit i de les sortides dels països de la UE. “Sortir de la UE no és allò del espacio sideral, ans al contrari, serà un business que ja ho veureu! Des dels resultats del Brexit, Nicola Sturgeon, s’ha dedicat a fer un tour VIP per la UE i 27 dels 28 països van dir que si Escòcia volia seguir a la UE ho havia de poder fer. Un va dir que no, endevineu quin?”. Tremosa ha carregat contra l’Estat espanyol tot dient que “Merkel no és la culpable dels nostres mals. Que Espanya faci aeroports sense avions, carreteres sense cotxes o AVE’s buits no és culpa seva”. Finalment, ha dit que “és espectacular veure com es vulneren totes aquestes lleis a Espanya” i que “Espanya és un referent a la UE,...un referent de males pràctiques i inseguretat jurídica”. Tremosa no ha volgut posar fi al seu parlament sense agrair la gran cobertura mediàtica que ha tingut l’acte, així com també la nombrosa assistència de públic, molts dels quals es van quedar al carrer sense poder entrar a la sala per excés d’aforament.

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat el darrer en intervenir i en primer lloc ha volgut donar les gràcies a l’eurodiputat, Ramon Tremosa, i a tot el seu equip “per ser la veu de Catalunya a Europa, la veu dels nostres somnis i esperances”. Puigdemont, ha sentenciat que “l’Estat espanyol no només ha desconnectat de Catalunya, sinó que, segons expliqueu al llibre, també ho està fent d’Europa”. En aquest sentit, doncs, ha assenyalat que “Espanya és un dels països més incomplidors de la UE, concretament el tercer estat més incomplidor. Déu n’hi dó d’un estat que en fa bandera del compliment de les normes i les lleis”.

També ha deixat clar que “cal explicar a Europa quina és la voluntat dels catalans perquè nosaltres volem ser exemple d’obediència. La nostra és una feina que a Europa comencen a conèixer, pot ser no a compartir, però sí a conèixer, i ja era hora perquè si no ho fem nosaltres, no ens ho farà ningú”. “Espanya, un país deslleial amb els socis europeus, és incapaç d’afrontar reptes de futur com la pobresa energètica, les renovables i les infraestructures”, ha rebat, tot assegurant que “quan Catalunya decideix aprovar la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència social, l’Estat ens les tomba amb violència i sense cap mena de problema”.

El cap de l’executiu no s’ha estat de parlar d’un dels temes estrella al mercat d’inversors europeu, la inseguretat jurídica de l’Estat espanyol. “Quan t’entrevistes amb inversors estrangers et diuen -jo a l’Estat espanyol no tornaré a invertir més- i quan expliques quin és el país que volem, semblant als centreeuropeus, aquesta gent creu, les xifres ho demostren, que Catalunya és una bona inversió”. En relació a la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent va dir que “tant i fa que ho diguin premis Nobel o la solvència de l’experiència de molta gent”. I tornant a la situació de les energies renovables, va destacar que “l’espanyola és la pitjor legislació de consum energètic i la més restrictiva del món”. En aquesta línia, ha recordat que “Alemanya produeix en un any més energia renovable que Espanya en tota la seva història”.

Com ja era de preveure, un altre dels temes cabdals de la jornada ha estat el del Corredor del Mediterrani. “Amb el tema d’infraestructures seré ras i curt: Corredor del Mediterrani. Segons el Tribunal de Comptes Europeu, el 95% dels fons europeus per ferrocarrils es destina a l’AVE i no al transport de mercaderies. Els beneficis indirectes de l’AVE no es podran compensar mai amb la ingent situació generalitzada. De cara enfora fan veure que promouen el corredor del mediterrani, però de portes endins hi ha partits catalans que es dediquen a boicotejar-lo”. Fent referència al cas del Túnel del Pertús o les inversions a la zona de Tarragona, ha recordat que “hi ha inversions paralitzades a l’espera del desbloqueig del corredor del mediterrani i molts llocs de treball de qualitat, pendents. Els inversors no creuen en els anuncis d’inversió del govern espanyol amb el corredor perquè si ho fessin, anticiparien les inversions”. I reprenent el títol del llibre com a eix centra del discurs, Puigdemont, ha dit que “l’Europa que han fet fracassar necessita canvis i, sense aquests, no és un projecte adherent emocionalment, i, per tant, ens necessitem europeus i catalans conjuntament per evitar el fracàs europeu”.

“Sense les Catalunyes d’Europa, Europa no funcionarà”, ha sentenciat, “part d’ells voldrien que no canviés ni la temperatura, que tot fos clar i sempre primavera”, ironitzava, alhora que ha deixat ben palès que “Catalunya té la força per revertir aquesta idea. Hi ha molta gent que ens va fer cas omís, però si no ens escolten des d’Europa, no se’n sortiran. Teníem la potencialitat, però ara tenim l’oportunitat d’esdevenir un element indispensable en la projecció de l’Estat català a Europa i en la construcció europea”. Finalment, ha recordat que els catalans “podem actuar amb aquesta vocació d’Estat europeu, per prendre compromisos amb aquest sentit”.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>