GANDESA

La DO Terra Alta no vol més molinets


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



G.M. / ACN | GANDESA

29/06/2018

El Consell Regulador de la DO Terra Alta ha reiterat la seua oposició als nous projectes de parc eòlics previstos a la comarca. En aquest sentit, a través d'un comunicat, ha anunciat que "continua treballant per evitar" que la Terra Alta "acabi sent un territori massificat de parcs eòlics". Els productors de vi recorden que, amb els tres nous parcs previstos als municipis de Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca, se sumaran un total de 30 nous aerogeneradors a les deu centrals que ja existeixen a la zona nord de la comarca. "El projecte és del tot contrari al model territorial i econòmic de la comarca, eminentment agrícola i que aposta per la preservació i el respecte pel paisatge i pel turisme sostenible", argumenten des deñ sector vitivinícola. La DO Terra Alta precisa que, malgrat "estar plenament a favor de les energies renovables com a recurs imprescindible per la salvaguarda del medi ambient", han volgut mostrar així, novament, el seu desacord amb aquest model territorial, amb l'objectiu de defensar els seus interessos i "el futur" de la Terra Alta.

La construcció d'aquestes noves centrals eòlics, segons apunten, posa en "perill la viabilitat econòmica i social de moltes empreses", després que les instal·lacions existents "no han revertit en positiu al territori i s'han portat a terme sense una distribució ambientalment sostenible". Així, des de la DO Terra Alta creuen que l'autorització dels nous parcs no té en compte la viabilitat paisatgística i ambiental de la comarca, sense assumir "conceptes legalment definits" com "sostenibilitat", "capacitat de càrrega ambiental", "minimització dels impactes acumulatius" o "conservació de la qualitat i del valor del paisatge". A més a més, els cellers i cooperatives també argumenten que, concretament, la implantació de més parcs eòlics toparà amb nous projectes en marxa a la comarca, com ara la Ruta del Vi de la Terra Alta, així com l'aposta per l'enoturisme i l'oleoturisme per lluitar contra la despoblació i l'envelliment del món rural.

Segons la DO, el sector del vi a la Terra Alta s'estén sobre 6.000 hectàrees de vinya, amb 1.255 viticultors que produeixen 44 milions de quilos de raïm; així com 52 cellers, dels quals 42 són embotelladors, que treuen al mercat ser milions d'ampolles del vi. De la mateixa manera, també recorden el potencial del sector oleícola de la Terra Alta, amb 6,.2000 hectàrees, disset empreses comercialitzadores i 450 tones d'oli certificat amb DOP. Finalment, en l'àmbit turístic, la zona disposa de 23 restaurants, 45 empreses que ofereixen allotjaments i tretze de serveis turístics.

Els tres projectes

Ara fa un any, el govern català va obrir el procés d'informació pública dels tres nous parcs eòlics de la Terra Alta, adjudicats a Gas Natural i Alstom, dins de la setena Zona de Desenvolupament Prioritari (ZDP) de Catalunya. Es tracta de les centrals de Punta Redona, Tres Termes i Los Barrancs, de Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca i Batea. Es tracta de tres parcs eòlics, de 30 megawatts i 10 aerogeneradors cadascun, una subestació elèctrica per recollir l'energia dels parcs, una línia elèctrica per unir aquesta subestació amb la xarxa elèctrica, i l'ampliació de la subestació de La Fatarella per tal d'evacuar l'energia a la xarxa. En aquell moment, el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, va recordar que la ZDP de la Terra Alta es va "definir amb la participació del territori" l'any 2010, i que el Govern només podia fer que complir amb la tramitació.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
ARTICLES RELACIONATS
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

TRIBUNA

PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació
l>