Incendis, el món rural i com posar els fonaments perquè tot canvie

"Som uns agents importantíssims en la lluita contra el canvi climàtic i hem de ser capaços de fixar la població rural, dignificant el sector agroforestal"


Whatsapp Twitter Facebook Google Plus Email



Guillem Argelich i Cañadó

ENGINYER FORESTAL

Prop del 30% del territori de Catalunya està ocupat per poc més del 3% de la seua població. Només amb aquestes dades ja hauríem d’entendre que com a país tenim un greu problema i que aquest, no sembla que tinga vies de solució imminents.

La gent que vivim a les Terres de l’Ebre i a l’Alt Pirineu i Aran sabem que si no hi ha un sotrac, de dalt a baix, en les polítiques sociecònomiques implementades a casa nostra des de fa prop de 40 anys, estem condemnats a anar-nos apagant lentament en la llarga nit de l’abandonament rural. Però, i quina és la solució? Els últims dies, milers i milers de persones han estat debatent i debatent al voltant d’aquesta pregunta i més val tindre-ho clar. La solució no és fàcil. Dècades i dècades de polítiques d’esquenes i de vegades, fins i tot en contra del món rural no podien tenir altres conseqüències de les que vivim en aquests territoris. Un sector primari devaluat fins a extrems indignants, un foment directe o indirecte de l’abandonament rural i una superfície forestal que ja ocupa més del 60% del nostre país. Els incendis que vivim avui no es van generar ni ahir, ni fa un any ni en fa 10, es van generar fa 40 i 50 anys i davant d’això, ni un dels millors equips d’extinció d’incendis d’Europa, el cos de Bombers de la Generalitat i la seua unitat especialitzada en l’estudi i la gestió dels incendis, els GRAF, poden fer res per aturar els incendis d’avui. I és que, com els mateixos professionals reconeixen, el problema no rau en l’extinció sinó en la prevenció.

Els últims dies, una bona part de la població ha descobert a un referent mundial dels incendis i enginyer forestal, Marc Castellnou. Qui el coneixem de fa uns anys, sabem la visió que té Marc i els GRAF de la situació actual del món rural i les conseqüències que se’n generen, entre elles, els Grans Incendis Forestals (GIF). Perdem activitat agroforestal primària i amb ella, la seua població i la que queda en actiu està molt envellida. Per tant, ara per ara, el problema només pot empitjorar-se. I davant d’aquesta situació podem, o bé abaixar el braços i que la situació del món rural es face insostenible, essent només recordats per una etiqueta de twitter de tant en tant, o bé no resignar-nos i exigir i exigir-nos un canvi de rumb de 180 graus. No cal perdre el temps en buscar solucions màgiques. Assumim que la tasca és i serà llarga i dura però si volem posar els fonaments per a que tota aquesta dinàmica canvie, posem-nos-hi urgentment. I nosaltres, els enginyers i enginyeres forestals hem de ser-hi de totes, totes. Hem d’ajudar a la població a reconnectar-se al bosc en totes les seves vessants. Explicar-los que els boscos ens donen un munt de serveis però que sense unes polítiques que les valoritzen, començarem i acabarem amb un munt de declaracions de bones intencions i poca cosa més. Som uns agents importantíssims en la lluita contra el canvi climàtic i hem de ser capaços de fixar la població rural, dignificant el sector agroforestal. No és possible o impossible, és necessari.



Etiquetes de comentaris
PUBLICITAT
PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT


Tortosa Amposta Baix Ebre Montsià Terra Alta Ribera d'Ebre Catalunya

marfanta.com
Marfanta.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació